Zdrów jak ryba - bardzo często mówi się "zdrów jak ryba". To, że jedzenie ryb jest zdrowe każdy z nas słyszał niejednokrotnie. Ale czy tak naprawdę dokładnie wiemy co zyskujemy dzięki jedzeniu ryb?
Mięso ryb posiada bardzo ważne dla naszego organizmu właściwości odżywcze. Jest źródłem zarówno cennego białka, jak i rozpuszczalnych w tłuszczu witamin (zwłaszcza a i d) a także unikalnych mikroelementów oraz innych minerałów. Dzięki tym właściwościom ich spożycie może odgrywać bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia.
Tłuszcze zawarte w rybach są ważnym składnikiem diety także z powodu ich korzystnego wpływu na pracę układu nerwowego oraz poprawę koncentracji. Dodatkowo wszystkie ryby które spożywamy w całości ze szkieletem stanowią doskonałe źródło wapnia. Jak wiadomo ryby są cennym źródłem kwasów omega 3. Wpływają one na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu i w ten sposób zapobiegają chorobom serca.
Regularne spożywanie ryb zalecane jest osobom w każdym wieku. Udowodniono, ze dieta w której występują ryby pozytywnie wpływa na rozwój umysłowy dzieci, a u osób dorosłych zmniejsza ryzyko zawałów oraz udaru mózgu jak i wyrównuje ciśnienie tętnicze krwi. Już 200 gramowa porcja ryby pokrywa ok. Połowę dziennego zapotrzebowania człowieka na białko zwierzęce. Ryby są ważnym źródłem witamin a, b i d. Wszystkich tych dobrodziejstw dostarczają nam tylko ryby świeże wiadomego pochodzenia o sprawdzonej wysokiej jakości. Takie produkty znajdą państwo na pewno w naszym gospodarstwie rybnym. |